Wonen in een appartement? De voor-en nadelen op een rij

05 August 2020

Elke maand zetten we één van onze medewerkers in de kijker. Deze maand beantwoordt Delphine een veelgestelde vraag binnen ons kantoor.  Delphine begeleidt de mede-eigenaars en bewoners in verschillende syndic-gebouwen van Immo Delbecque dankzij een nauwgezet en efficiënt beheer.  Door haar dagelijkse deelname aan het reilen en zeilen binnen haar appartementsgebouwen heeft Delphine een duidelijk beeld over de voor- en nadelen van een appartement. Hieronder geeft ze u dan ook graag een overzicht van haar ervaringen.

 

 

 

VOORDELEN

 

 • Sociale contact met medebewoners

  Het sociale aspect en de sociale controle is vaak een argument waarom mensen beslissen om hun woning in te ruilen voor een appartement. Door de nabijheid van je buren en het delen van de gemeenschappelijke ruimtes kom je veel meer in contact met andere mensen dan wanneer je in een huis woont. In vele gebouwen leeft men harmonieus en vriendschappelijk samen. De syndicus heeft hier vaak een belangrijke rol als aanspreekpunt en bemiddelaar. Bij burenhinder of meningsverschillen is het belangrijk dat de syndicus zich als neutrale tussenpartij opstelt zodat er snel een oplossing kan gevonden worden. Voor mij is het heel belangrijk dat de bewoners uiteindelijk de syndicus gaan zien als een vertrouwenspersoon.


 • Verdeling van de kosten

  De kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen worden verdeeld onder alle mede-eigenaars. In een woning kunnen de kosten van een schilder of grote herstelling als snel oplopen. In een appartement worden deze kosten gedragen door de verschillende eigenaars. Iedereen kan dan ook genieten van de verbeteringswerken. De werken vragen bovendien minder opvolging van u als eigenaar, omdat ze door de syndicus worden begeleid.


 • Zorgeloos genieten

  Vaak horen wij dat mensen na jaren geen slaaf meer van hun woning willen zijn. We leven in een maatschappij waarin alles snel moet gaan. Na een drukke werkdag start er vaak een tweede werkdag in huis of in de tuin. In appartementsgebouwen is er gelukkig de syndicus die een heel groot deel van deze taken op zich neemt zoals het tuinonderhoud (lees: geen discussies meer met de partner over wie wanneer het gras zal afrijden) en onderhoud van alle gemeenschappelijke delen. Bij een plaatsbezoek doet het mij altijd heel veel plezier om in een propere residentie binnen te komen.


 • Locatie

  Appartementen zijn vaak zeer centraal gelegen. Meestal zijn er supermarkten, openbaar vervoer, scholen, winkels, … op wandelafstand van uw appartement. Een appartement in het centrum is dan ook vaak goedkoper dan een huis in het centrum.

WEERSTANDEN

 

 • Rekening houden met elkaar

  In een appartementsgebouw kunt u niet zomaar doen wat u wilt. Alle beslissingen die te maken hebben met de gemeenschappelijke ruimtes moeten via een meerderheid op de algemene vergadering goedgekeurd worden. Wanneer u bijvoorbeeld een elektrische laadpaal op uw autostaanplaats wilt plaatsen zal u dit eerst met uw medebewoners moeten bespreken. Wanneer u in een huis woont hoeft u hier geen rekening mee te houden.


 • Overlast

  Aangezien iedereen dichter bij elkaar leeft in een appartementsgebouw is de kans groter dat er overlast plaatsvindt. Gelukkig weet de syndicus wel raad in zo’n situaties en zal hij/zij bemiddelaar zijn tussen de verschillende partijen. U kunt er dus op rekenen dat de situatie op de best mogelijke manier zal opgelost worden.


 • Ruimte/tuin

  De dag van vandaag vinden mensen het steeds belangrijker om een tuin te hebben. De appartementen op het gelijkvloers hebben vaak een (klein) tuintje, maar in alle andere appartementen zal je het moeten doen met een terras. Vele projectontwikkelaars spelen wel in op deze trend. De meest nieuwe projecten hebben een groen binnenplein, gemeenschappelijke tuin of worden ingepland bij een park (zoals bij de nieuwbouwprojecten TinaAbdijbeke). Hierdoor kunt u perfect genieten van de groene omgeving zoals u in uw eigen tuin zou doen.

 

Syndicus?

Om harmonieus samen te leven is het dus belangrijk dat er een goede syndicus aangesteld is die alles in goede banen leidt. Er komt vaak meer kijken bij het beheren van een gebouw dan in eerste instantie gedacht wordt. De voorbije jaren zijn er vele aanpassingen doorgevoerd in de wet op mede-eigendom. Hierbij was het voor de syndicus een belangrijke taak om deze wijzigingen op een duidelijke manier te communiceren naar de bewoners. De uitbreiding van de vele verantwoordelijkheden die komen kijken bij een mede-eigendom is de reden waarom vele eigenaars beslist hebben om het beheer van hun gebouw uit te besteden aan een professionele syndicus.

 

Bij meer vragen over de werking van een syndicus kunt u altijd bij ons terecht:

📞 050 45 03 45

📧 info@immodelbecque.be