Verhuur: Enkele interessante WIST JE DAT-jes

20 October 2017

Als expert in verhuur bezorgt Immo Delbecque dagelijks advies aan huurders en verhuurders. Graag houden wij ook onze website-bezoekers op de hoogte van enkele interessante zaken.

 

Wist u dat u uw huurprijs kan indexeren?

Indexeren kan pas een jaar na het afsluiten van het huurcontract en wanneer deze mogelijkheid expliciet in de huurovereenkomst werd vermeld. Om te kunnen indexeren dient u uw huurder  op de hoogte te brengen. Dit doet u best via een (aangetekende) brief. Het is mogelijk om te indexeren tot drie maanden terug, indien u dit vergeten bent.

Indien wij het beheer doen over uw appartement of woning hoeft u zich hieromtrent geen zorgen te maken. Wij zorgen voor een tijdige en correcte indexatie, en houden u jaarlijks hiervan op de hoogte.

 

Wist u dat de huurder verantwoordelijk is voor het vervangen van de batterijen van een rookmelder?

Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht. Bij een eengezinswoning moet er op elk verdiep/bouwlaag minstens een rookmelder zijn. Bij een appartement is dit hetzelfde behalve bij de gemene delen. Voor een kelder of een zolder met directe toegang is men ook verplicht om een rookmelder te hangen. Als eigenaar bent u verantwoordelijk dat deze rookmelders voorzien zijn. Dit laat u best opnemen in uw plaatsbeschrijving.  Het is wel zo dat uw huurder verantwoordelijk is om deze rookmelder te testen en de batterijen te vervangen indien nodig.

 

Wist u dat de registratie van een huurcontract verplicht is?

Een registratie voor een huurcontract en/of een plaatsbeschrijving is steeds verplicht, maar wel gratis (tenzij het voor een handelsruimte of een kantoor is).
Door een contract te registreren krijgt het een officiële begindatum en is het ook tegenstelbaar aan derden. Een registratie moet gebeuren binnen de twee maanden na het ondertekenen van het contract.

Indien u verhuurt via Immo Delbecque  staan wij steeds in voor het registreren van uw huurcontract en de plaatsbeschrijving. Wij bezorgen u een afgewerkt dossier waar alles in orde werd gebracht voor u.

 

Waarop letten bij het investeren met doel voor verhuur ?

  • – Een correcte huurprijs gaat men berekenen op basis van verschillende aspecten.
    Ten eerste is de ligging van het onroerend goed van zeer groot belang. De huurprijs zal stijgen indien het pand op een goede bereikbaarheid ligt. De nabijheid van winkels, openbaar vervoer en/of autostrade kan bijvoorbeeld voor een makkelijkere verhuring zorgen.
  • – Ten tweede is een goed EPC-attest. Het gebruik van moderne verwarming of een goede isolatie kan er voor zorgen dat u EPC een lage waarde heeft. Hoe lager het EPC, hoe lager de factuur voor de huurder.
  • – Aanwezigheid van een elektronisch apparaat zoals vaatwasser, koelkast etc.
  • – Door enkele kleine aanpassingen kan u de huurprijs deels laten stijgen. Dit kan bijvoorbeeld door  het opfrissen van de tuin, een nieuwe neutrale verflaag,…

Bij Immo Delbecque wordt er bij het verhuren steeds een correcte huurprijs op het onroerend goed geplaatst. Voor meer informatie contacteer ons op het nr. 050/45.03.45.