CO-vergiftiging voorkomen in uw woning of appartement

23 January 2018

Rond deze tijd van het jaar is de kans op een CO-vergiftiging groter door de koude en slechte weersomstandigheden. Als ervaren rentmeester en syndicus van vele gebouwen adviseren wij u graag over de risico’s op een CO-vergiftiging in uw eigendom. In België zijn er elk jaar ongeveer 40 sterfgevallen ten gevolge van een koolstofmonoxide-vergiftiging. Daarom wensen wij onze klanten hiervoor zo veel mogelijk te sensibiliseren.

Hoe kan een CO-vergiftiging ontstaan?

Te sterk geïsoleerde huizen, oudere waterverwarmers of gasgeisers kunnen een oorzaak zijn. Dit kan veroorzaakt worden door een slechte verluchting van binnen naar buiten of een tekort aan verse lucht van buiten naar binnen. Verkeerd gebruik of installatie van toestellen kan serieuze gevolgen veroorzaken. Zorg er dus zeker voor dat deze door een erkend installateur worden aangesloten. Eigenaars mogen ook zeker de verwarmingsaudit niet vergeten.

 

Voorkom problemen

In een badkamer is het wettelijk verplicht om een rooster te plaatsen van min. 150 cm² onderaan de deur en ook bovenaan indien er een gasgeiser of een verwarmingsketel aanwezig is.
Zorg er ook steeds voor dat alle toestellen op gas of petroleum uitstaan bij het slapen gaan.

Als rentmeester van uw woning of appartement herinneren wij u graag op tijd indien uw toestel toe is aan controle. Voor een verwarmingstoestel op gas is dit 2-jaarlijks. Verwarmingstoestellen op mazout dienen jaarlijks gecontroleerd te worden. Ook voor schoorstenen is het aangeraden om deze jaarlijks te laten nakijken door een erkend  schoorsteenveger.

 

Advies

Plaats naast de veiligheidsmaatregelen die u moet nemen ook een CO-melder voor extra bescherming. Deze hangt u het beste op per bouwlaag op een min. afstand van 6 meter van boilers of andere bronnen die brandstof verbruiken.

Wilt u graag meer informatie hierover of heeft u nog vragen? Kom gerust even langs, of stuur een mail, ons team helpt u graag verder!