De vastgoedwereld in 2020, wat verandert er voor jou?

06 January 2020

Een overzicht van de grootste veranderingen

De start van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met een aantal veranderingen. Nu we met beide voeten in 2020 staan is het tijd om de veranderingen in de vastgoedwereld eens van dichterbij te bekijken. Met dit overzicht hopen we jullie te informeren over de belangrijkste veranderingen, maar aarzel zeker niet om ons te contacteren bij meer vastgoedvragen!

 

Woonbonus vervangen

Wie vanaf 1 januari een nieuwe woonlening in Vlaanderen aangaat kan niet langer genieten van de woonbonus. In plaats hiervan worden de registratierechten verlaagd van 7 naar 6% bij de aankoop van de enige gezinswoning (of 5% bij een ingrijpende energetische renovatie). Wie al van de woonbonus geniet zal het voordeel behouden, maar deze belastingvermindering zal niet meer gelden voor nieuwe leningen. Voor alle aktes die na 1 januari 2020 worden ondertekend gelden de nieuwe, verlaagde registratierechten bij de aankoop van de enige gezinswoning.

 

Isolatienormen dak en ramen worden strenger

Vanaf 1 januari moeten alle woningen voldoen aan de dakisolatienormen en moeten alle ramen (van leefruimtes) voorzien zijn van dubbele beglazing. Concreet betekent dit dat de dakisolatie een minimumwaarde van 0,75 m²K/W moet hebben, wat overeenkomt met een isolatielaag 3 à 4 cm. Door onze expertise in verhuur en beheer kun je altijd bij ons terecht voor meer vragen over deze normen.

 

Rookmelders verplicht

Rookmelders zijn sinds 1 januari verplicht in elke woning in Vlaanderen. Ook is er een verbod gekomen op de ionisatierookmelder in heel België (rookmelders die werken op basis van een radioactieve bron). Als rentmeester van jouw gebouw kan je altijd bij ons terecht voor meer info/advies hieromtrent!

 

Veranderingen rond energie-eisen

Wanneer je vanaf 1 januari een nieuw huis bouwt in Vlaanderen, zul je rekening moeten houden met strengere energie-eisen. Het maximale E-peil wordt verlaagd van E40 naar E35. En het E-peil voor wie een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, daalt naar E70. De voorbije jaren is het maximale E-peil voor nieuwe woningen steeds strenger geworden en in de toekomst zal deze trend zich ook verderzetten. In 2021 zou het maximale E-peil E30 worden, wat gelijk staat aan BEN-wonen (bijna-energieneutraal). Nu al geïnteresseerd in bijna energieneutraal wonen? Bekijk dan zeker ons nieuwbouwproject Sandweghe’ in Brugge. Dit project wordt aangesloten op het warmtenet en wordt voorzien van zonnepanelen wat, naast duurzaamheid, ook voor financiële voordelen zorgt.

Naast de veranderingen rond het E-peil wordt ook het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop of verhuur van ‘kleine niet-residentiële eenheden’. Dit is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is.