Vanaf 2020 strafpunten voor woningen met enkele beglazing!

23 November 2016

Nu iedereen stilaan vertrouwd is met de wijzigende wetgeving omtrent de (extra) strafpunten die vanaf 2020 toegekend zullen worden voor huurwoningen zonder dakisolatie, is er ondertussen ook sprake van een gelijkaardige penalisatie van huurwoningen met enkele beglazing.

Vanaf 1 januari 2020 zal de aanwezigheid van enkel glas in één raamoppervlak 3 strafpunten opleveren. Zit er in meerdere raamoppervlakken enkel glas dan worden dat er 9. Let wel, het gaat om glas in de gebouwschil van de woonlokalen (slaapkamer, living, keuken, badkamer, inkomhal) en niet om vensters in bvb. de garage. Binnendeuren, etcetera zullen niet gequoteerd worden. Vanaf 1 januari 2023 verhoogt het aantal strafpunten naar respectievelijk 9 (enkel glas in één raamoppervlak) en 15 (meerdere raamoppervlakken).

Het huidige technische verslag kent 3 of 9 strafpunten toe voor ‘ernstige tekortkomingen aan ramen en deuren’, ten gevolge van bvb. houtrot in het schrijnwerk of oxidatie bij metalen raamwerk. Deze disfunctie zal ook in de toekomst gequoteerd worden in het technisch verslag, maar alleen indien de woning beschikt over dubbel glas. Er zal dus geen combinatie worden gemaakt van strafpunten voor houtrot of glasbraak enerzijds en enkel glas anderzijds. In geval de woning over enkel glas beschikt, zal men louter 9 (slechts één raam) of 15 (meerdere ramen) strafpunten toekennen. Beschikt de woning over dubbel glas of hoogrendementsglas, dan zal de woningcontroleur nagaan of er geen andere disfuncties zijn aan de ramen en deuren.

Als beheerder van eigendommen zullen wij dit onderwerp uiteraard op de voet blijven opvolgen. 

Vragen over beheer of verhuur van uw eigendom? Contacteer ons voor meer info!