Rookmelders, wat is nu verplicht?

10 January 2020

Verplichting rookmelders

Elk jaar kosten woningbranden het leven van tientallen mensen. Vooral de rook die door het vuur vrijkomt werkt verstikkend en zorgt voor deze dodelijke slachtoffers. ‘s Nachts bestaat het gevaar dat men niet snel genoeg wakker wordt om deze rook op te merken. Daarom heeft de Vlaamse overheid in 2013 de aanwezigheid van rookmelders verplicht in woningen die vanaf dan gebouwd, gerenoveerd of verhuurd werden. Sinds 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen (dus niet enkel voor huurwoningen). Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben (een duplexappartement moet dus op elke verdieping een rookmelder hebben). In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn (bijvoorbeeld een studentenkot met gemeenschappelijke badkamer).

 

Rookmelders in gemeenschappelijke delen

De regelgeving omtrent rookmelders stelt het volgende: ‘Een woning moet uitgerust zijn met één of meer rookmelders geplaatst op de wijze bepaald door de Vlaamse Regering of moet beschikken over een branddetectiesysteem dat gekeurd en gecertificeerd is door een daartoe erkend organisme.

Er wordt hier enkel gesproken over ‘de woning’. Er zijn dus geen specifieke vereisten voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Maar er zijn wel verplichtingen bij 2 scenario’s:

  • Zolders of kelders waarin zich een technische installatie bevindt
  • Individuele kelders die rechtstreeks vanuit het appartement te betreden zijn

 

Pas op voor valse controleurs!

De Vlaamse regering waarschuwt voor valse controleurs van rookmelders! Er zijn geen controleurs van rookmelders op pad gestuurd. Mensen die van deur tot deur gaan en beweren de verplichting van rookmelders te controleren zijn dus niet officieel!

 

Voor meer vragen over rookmelders en andere verplichtingen in appartementsgebouwen kan je steeds bij ons terecht!