Welk rendement levert mijn vastgoedinvestering op?

13 May 2020

 

Elke maand zetten we 1 van onze medewerkers in de kijker waarbij zij een veelgestelde vraag beantwoorden. Deze maand is dat Mathias. Mathias combineert zijn kennis van zijn diploma Vastgoed-Makelaardij aan de Hogeschool Gent met zijn commerciële -en sociale vaardigheden en maakt dan ook deel uit van het verkoopteam van Immo Delbecque. Hij geeft in onderstaand artikel meer uitleg over het investeren in vastgoed en het rendement dat hiermee gepaard gaat.

 

Vastgoedinvesteringen hebben de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen en daar zijn goede redenen voor. Dergelijke investering zorgt namelijk voor extra inkomsten, het heeft een fysieke waarde waarbij de inkomsten niet volatiel zijn zoals bij aandelen, bovendien stijgt historisch gezien de waarde van vastgoed almaar dus het is een veilige investering en daarnaast hangt het goed samen met de inflatie waardoor uw investering niet minder waard wordt. Kortom, het is zeker de moeite waard om een vastgoedinvestering te overwegen. Een grote vraag die wij vaak voorbij zien komen is ‘welk rendement levert mijn vastgoedinvestering op?‘ Hierbij is het vergelijken van de maandelijkse huur met de prijs die voor het pand betaald werd niet genoeg. Zowel eenmalige als terugkerende kosten kunnen het netto rendement van uw belegging drukken. Mathias geeft in onderstaand artikel meer uitleg over het berekenen van uw rendement.

3 manieren om uw rendement te berekenen

Wanneer je verschillende vastgoedobjecten vergelijkt is het essentieel om het onderscheid te zien in de verschillende soorten rendementen. Bij een investering in vastgoed is de (huur)opbrengst natuurlijk erg interessant. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met het financieel en meerwaarde rendement:

 • Huurrendement
  BRUTOHUUR =  Jaarhuur/Totale aankoopkost
  NETTOHUUR =  Jaarhuur – jaarlijkse kosten/Totale aankoopkost

 

 • Financieel rendement 
  Uit een onderzoek van “INVESTR” blijkt dat maar liefst 68% van de Belgen denkt dat ze niet kunnen investeren in vastgoed wegens de perceptie dat ze niet genoeg eigen inbreng hebben.
  Vaak hebben potentiële kopers schrik om een lening aan te gaan bij de bank, terwijl een lening zelfs voor een verhoging van uw totale rendement kan zorgen. Dit noemt men dan het hefboomeffect. Hierbij is de voorwaarde dat het netto huurrendement hoger moet zijn dan de intrestvoet van de lening.
   
 • Meerwaarde rendement 
  “Locatie Locatie Locatie”
  Het blijft een zeer belangrijk gegeven in vastgoed, uw locatie bepaalt voor een groot deel uw rendement en toekomstige meerwaarde die kan worden gecreëerd. Een goede locatie zorgt namelijk voor weinig kans op leegstand.  Om zo weinig mogelijk leegstand te hebben is het in dit kader belangrijk om op goed bereikbare en strategische locaties te investeren dichtbij: een station (bijvoorbeeld dit appartement dichtbij het station van Brugge), openbaar vervoer (bijvoorbeeld deze residentie), winkels…
  Een waardevermeerdering van 4 à 5 % per jaar, berekend op het aankoopbedrag exclusief kosten, is wat de cijfers van Statbel aantonen en wat overeenkomt met de evolutie die wij de laatste jaren op de Brugse vastgoedmarkt konden constateren.

 

In welke mate is het rendement van belang bij de keuze van mijn vastgoedaankoop?

Bij een potentiële investering in vastgoed staren mensen zich vaak blind op het behalen van een hoog huurrendement, wat natuurlijk belangrijk is, maar niet het allerbelangrijkste.
Er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden voor uw ideale investering in vastgoed.

Uw investering zal niet bepaald worden door 0,2% meer of minder huuropbrengst. Belangrijker is het vertrouwen die men heeft in het eigendom. Onze jarenlange expertise in vastgoed toont aan dat een investeerder wil investeren in een eigendom waarin hij vertrouwen heeft.  Afhankelijk van zijn/haar persoonlijke situatie zal hierbij het huurrendement, financieel rendement of meerwaarde rendement meer of minder van belang zijn.

Voor een rendement met weinig zorgen, kies je bijvoorbeeld best voor nieuwbouw. Hier heb je de eerste jaren zo goed als zeker geen onvoorziene kosten aangezien alles voldoet aan de opgelegde regelgevingen en energienormen. Geïnteresseerd in nieuwbouw? Lees dan zeker dit artikel over de 6 redenen om voor nieuwbouw te kiezen.

U wordt graag geadviseerd in welke mate uw persoonlijke situatie een invloed heeft op de verschillende rendementen? Neem contact op met Immo Delbecque, en ons team van experten begeleidt u graag tot de ideale investering!

 📞 050 45 03 45

📧 info@immodelbecque.be