Optische illusies in uw woning 👀

02 June 2020

De verhouding van een ruimte beïnvloeden

Via Immo Delbecque vinden heel wat mensen hun ideale woning/appartement die ze volledig naar hun eigen smaak kunnen vormgeven. De manier waarop onze omgeving is vormgegeven heeft dan ook een grote invloed op onze stemming en welzijn. Net daarom is het zo belangrijk om goed na te denken over jouw interieur. Hoe een ruimte ervaren wordt kan veranderd worden zonder grote verbouwingen te doen. Alleen al door muren op een bepaalde manier te schilderen, verschillende materialen te gebruiken of verschillende coatings aan te brengen kan je die optische eigenschappen van een ruimte beïnvloeden en de sfeer bepalen. Zo lijkt een ruimte veel groter wanneer je gebruik maakt van lichtere en koelere kleuren. Door donkere kleuren lijkt een ruimte meer gesloten en kleiner. In dit artikel geven we jou enkele trucjes mee om optische illusies in uw woning te gebruiken!

Ruimte vergroten

Om het gevoel van een grote ruimte te creëren, gebruik je het best lichte kleuren. Deze reflecteren natuurlijk licht en doen oppervlakten groter lijken.

 

 

Ruimte verkleinen

In tegenstelling tot lichte kleuren, doen donkere/sterke kleuren de ruimte compacter, kleiner en gezelliger lijken. Ze absorberen het meeste natuurlijke licht en geven een gevoel van omsluiting.

 

 

Het plafond verlagen

Soms kan het verlagen van een plafond de ruimte aangenamer maken en een verwelkomend gevoel geven. Wanneer het plafond in een donkerdere kleur dan de muren geschilderd wordt of de materiaalstructuur zichtbaar blijft, krijg je de indruk dat het plafond lager is.

 

 

De ruimte uitrekken

Er zijn appartementen of woningen waarvan de lagere plafonds een claustrofobisch gevoel creëren. Door de muren in een donkerdere kleur te schilderen en het plafond wit te laten, creëer je de illusie van een hoger plafond.

 

 

 

De ruimte breder maken

Door de achterwand en het plafond in dezelfde donkere kleur de schilderen en de zijwanden licht te houden, zal de ruimte breder en ruimer lijken. Dit is een techniek die veel gebruikt wordt in gangen of smalle kamers.

 

 

 

De ruimte vernauwen

Een ruimte vernauwen doe je het best door de twee tegenoverliggende zijwanden een donkere kleur te schilderen. De achtergrond en het plafond laat je in een lichtere kleur. Hierdoor lijkt de ruimte smaller waardoor de verhoudingen van kamers met onevenwichtige afmetingen verbeteren.

 

 

De ruimte verkorten

Om een grote ruimte intiemer te doen aanvoelen, investeer je het best in donkere tinten op de achterwand.

 

 

 

Muur accentueren

Een muur accentueren doe je het best door deze licht te houden. De andere muren geef je dan een donkere kleur, zo wordt het oog meteen naar de lichte muur toegetrokken.

kleuren

 

 

Muren korter maken

Muren kunnen korter lijken wanneer je een donkere kleur aan de onderkant van de muur aanbrengt.

kleure

Ook jij wenst de ideale ruimtes te creëren, maar zoekt hiervoor nog de ideale woonst? Bekijk zeker ons aanbod te koop en te huur!
Bij vragen kunt u ook steeds bij ons terecht:

📞 050 45 03 45

📧 info@immodelbecque.be

Bron: archdaily.com