Nieuw in 2016?

23 November 2016

Net zoals elk jaar, gingen er ook dit jaar op 1 januari enkele veranderingen in voege op vlak van vastgoed en wonen. We zetten de belangrijkste zaken even op een rijtje:

Woonbonus: Niet langer voor “enige woning”
Tot eind vorig jaar was de Woonbonus enkel van toepassing voor de “enige woning”. Vanaf dit jaar is dit niet meer het geval, en kan deze dus ook van toepassing zijn voor iemand die reeds een eigendom bezit. Hoewel het belastingsvoordeel voor iemand die al een huis bezit iets lager zal zijn dan bij de enige woning, is dit wel een belangrijke wijziging!

Energievereisten nieuwbouw = strenger!
Elk jaar worden de energie-eisen voor nieuwbouwwoningen strenger. Dit jaar bedraagt de maximale energienorm E50. Een korting op de onroerende voorheffing krijgt men bij woningen met een E-peil van maximaal E30.

BTW 6% beperkt tot woningen > 10 jaar!
Vanaf dit jaar is het verlaagd BTW-tarief van 6% voor renovatie aan woningen enkel nog van toepassing bij woningen die ouder dan 10 jaar zijn (en dus niet meer 5 jaar, zoals het tot en met vorig jaar het geval was).

Elektriciteit duurder / Drinkwater progressief
De hogere distributietarieven en de “Turteltaks” (om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken) zullen dit jaar in een beduidend hogere elektriciteitsrekening resulteren. Ook het drinkwater krijgt een nieuwe tariefstructuur, waardoor oa. een lager verbruik zal aangerekend worden bij zuinig verbruik.

Rookmelders verplicht in álle huurwoningen die >70 jaar zijn.
Huurwoningen die dateren van vóór 1945 moeten vanaf 1 januari verplicht over een rookmelder beschikken, ook als er nog een huurcontract lopende is/was. Indien dit niet gebeurt kunnen er straffen opgelegd worden! Ter info: Voor woningen die dateren van ná 1945 moet er sinds 2013 een rookmelder voorzien worden wanneer er een huurcontract afgesloten wordt.