Hoe gaat het verder nu klein en groot beschrijf verdwijnt?

23 November 2017

Onze Vlaamse minister van Financiën, Bart Tommelein, wil een rechte lijn trekken in het kopen van een appartement of woning.  Hierbij wenst hij niet langer afhankelijk te zijn van het kadastraal inkomen. Het is de bedoeling naar één tarief te gaan in Vlaanderen voor de registratierechten. Dit tarief zou niet meer afhankelijk zijn van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs.

Hoe werkt het vandaag?

Indien men op vandaag een woning of een appartement wil kopen, moet men naast de aankoopprijs nog een kost betalen voor de registratiebelasting of de verkooprechten. Deze kost wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Hierdoor kan  klein (5% op de aankoopsom) of groot beschrijf (10% op de aankoopsom) bepaald worden. Aangezien het kadastraal inkomen tot op vandaag niet meer gewijzigd is sinds 1974, wil men de tarieven gaan wijzigen.

Een klein beschrijf kan men tot op vandaag meestal linken aan een kleinere woning of een appartement. Toch is het zeker ook mogelijk dat een verouderde villa buiten de stad onder klein beschrijf valt. Aan de andere zijde zou een volledig gerenoveerd appartement  in het centrum dan weer onder groot beschrijf kunnen vallen volgens de Vlaamse minister van financiën.

Wat is het nieuwe voorstel?

Om dit te kunnen veranderen wil Bart Tommelein naar één tarief gaan waardoor men niet meer afhankelijk is van het KI, maar van de aankoopprijs. Hierbij zal het tarief van de registratierechten tussen de 5% en de 10% liggen. Als kandidaat-koper is het belangrijk om bijvoorbeeld bij de bepaling van uw ideale leenbedrag reeds rekening te houden met deze zaken.

U denkt eraan om een eigendom te kopen maar wenst meer informatie hieromtrent? Neem snel contact op met één van onze verkopers!