Huizenmarkt na de woonbonus: 5 opvallende trends

10 March 2020

2019 was een belangrijk jaar voor de Belgische vastgoedmarkt. Door de afschaffing van de Vlaamse woonbonus was er van oktober tot december een echte rush op vastgoed. Veel Vlamingen wilden nog gebruik maken van het fiscale voordeel op de hypothecaire lening van een gezinswoning. Dat was goed nieuws voor de banken want in totaal werden er vorig jaar voor 42 miljard euro aan woonkredieten afgesloten. Dat is ongeveer 23% meer dan in 2018. Uit de data van vorig jaar kunnen we een aantal trends afleiden:

 

Rente blijft laag

Voor leningen met een vaste rentevoet lag het gemiddelde rentetarief, bij een looptijd van 1 tot 5 jaar, eind 2019 op iets meer dan 1,5%. Bij een looptijd van langer dan 10 jaar was dat gemiddeld 1,6% (in het voorjaar van 2015 was dat gemiddeld 1 procent meer). Eind vorig jaar was er, voor het eerst in lange tijd, sprake van een lichte stijging, maar in de eerste weken van dit jaar ging de rentecurve weer wat omlaag. Er zijn geen aanwijzingen voor een renteverhoging volgens BNP Paribas Fortis.

 

Jongeren lenen het meest

De Belg leende vorig jaar gemiddeld €177.695 voor vastgoed, wat ongeveer 3% meer is dan in 2018. Door de lage rente werd de maandelijkse aflossing niet duurder. Dit was gemiddeld 833 euro per maand.  Achter dat gemiddelde gaan echter grote verschillen schuil tussen de verschillende soorten vastgoeddossiers:

  • Aankoop en renovatie van een woning: gemiddeld €263.000
  • Nieuwbouw: €210.000
  • Renovatie: €70.000

Ook tussen de doelgroepen zijn grote verschillen:

  • Jongeren (<30): gemiddeld €198.000
  • 55-plussers: €153.000

Jongeren lenen gemiddeld meer dan 55-plussers. Logischerwijs beschikken die laatste over een groter eigen vermogen waardoor ze een deel van de kostprijs zelf kunnen financieren. Dit zorgt voor grote verschillen op vlak van looptijden en maandaflossingen.

 

Belg leent niet té veel

Volgens BNPP Fortis zijn er 3 parameters die aantonen dat we verantwoord lenen: de terugbetalingscapaciteit, de schuldgraad en de quotiteit. Een gezin moet na de afbetaling van het woonkrediet een minimaal te besteden maandbedrag overhouden van 1.250 euro (= terugbetalingscapaciteit). Daarnaast mag het opgenomen krediet niet hoger gaan dan 40% van het maandinkomen (= schuldgraad). Tot slot moet ook de verhouding van de lening tot de totale kosten van het vastgoeddossier verantwoord zijn (= quotiteit).  Bij de klanten van BNPP Fortis heeft slechts 1% vorig jaar een aflossing gemist. En bij slechts 0.1% was er sprake van structurele wanbetaling. We kunnen dus besluiten dat de Belg op een verantwoorde manier een lening aangaat.

 

Energiezuinig

Ongeveer vier op  de 10 kredieten die afgesloten worden zijn bestemd voor een nieuwbouw of om een woning energiezuiniger te maken. Populaire renovaties zijn dan het vervangen van een oude verwarmingsketel door een hoogrendementsketel, het plaatsen van hoogisolerend glas en het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Dit komt zowel de opwarming van de aarde als de energiefactuur ten goede. Wenst u ook een energiezuinig nieuwbouwappartement aan te kopen? Check dan zeker het project Sandweghe, wat het duurzaamste project van Brugge wordt genoemd.

 

Opnieuw meer herfinancieringen

Opvallend ging het bij een derde (34%) van alle nieuwe woonkredieten vorig jaar om een herfinanciering van een bestaande lening. Het aantal herfinanciering lag heel hoog in de jaren 2015-2017, maar was in 2018 een stuk minder belangrijk geworden. In 2019 was er sprake van een revival, het aantal herfinanciering steeg maar liefst met 57 procent.

 

Vragen over het kopen van een huis? Aarzel dan niet om ons te contacteren, wij maken graag tijd voor u vrij!

BRON: CIB