Hervorming registratierechten/verkooprechten: wat is het verschil?

06 June 2018

Door de recente hervorming van de registratierechten (of verkooprechten), valt het hoog en laag beschrijf weg. In dit artikel houden wij u graag op de hoogte van de regeling vroeger en nu.

 

Registratierechten vroeger

Vroeger moest een woning met hoog beschrijf (Kadastraal inkomen > 745) 10% registratierechten betalen bovenop de aankoopprijs. Voor een woning met een Kadastraal inkomen lager dan 745 moest men slechts 5% betalen. Dit indien de woning de enige en eigen woning was van de koper. Er waren nog extra “gunstmaatregelen”, zoals abattement en verhoogd abattement. Hierbij kreeg de koper een korting van € 2.500 op de registratierechten.

 

Registratierechten nu

Het hoog en laag beschrijf valt sinds 1 juni 2018 weg. In de plaats komt er een verlaagd tarief van 7% verkooprechten. Dit geldt enkel indien men voldoet aan enkele belangrijke voorwaarden.

Indien men al een ander huis heeft die men bvb verhuurt, dan blijft het toch 10% verkooprechten. Hierop geldt als uitzondering dat indien men een woning heeft die men binnen het jaar zal verkopen om dan naar de nieuwe gezinswoning te gaan. Dan kan u alsnog genieten van 7% registratierechten.

Bij woningen onder de € 200 000 (en in Brugge zelfs € 220 000) is er een vrijstelling van de eerste schijf van verkooprechten, wat een korting van € 5 600 oplevert. Het abattement valt weg, maar de meeneembaarheid blijft daarentegen wel bestaan.

Meeneembaarheid betekent dat u de registratierechten die u op uw vorige woning hebt betaald, kunt aftrekken van de registratierechten van de huidige woning. U kunt hier meer informatie terugvinden over de meeneembaarheid van verkooprechten.

Bij alle andere situaties (geen enige en eigen gezinswoning) blijft het toch 10%. Hierbij kan u denken aan een investeringsappartement, aankoop van bouwgrond,  grondwaarde van een nieuwbouwwoning,…

 

Nog vragen over deze aangepaste wetgeving? Neem contact op met ons team, wij helpen u graag verder!