Mogelijkheden opladen elektrische wagens in appartementen

30 January 2020

Elektrische wagens opladen

De opkomst van elektrische wagens zorgt ervoor dat bewoners van appartementsgebouwen een oplossing zoeken om deze te kunnen opladen in hun garage. Om te vermijden dat iedereen een aparte oplossing zoekt is het best dat de VME een aanpak vastlegt. Elektrische wagens moeten worden opgeladen wanneer de eigenaars ‘s nachts thuis zijn. Hierdoor lijkt opladen aan de private staanplaatsen of garageboxen de beste oplossing.

 

Om een elektrische wagen op te laden zijn er 2 mogelijkheden:

Snel laden

Om een wagen snel op te laden heeft men een laadpaal nodig. De wagen kan dan in minder dan een uur voor het grootste deel opgeladen worden. Hiervoor plaatst men een laadpaal met een speciale stekker aan de parkeerplaats. Er wordt aangeraden om hiervoor een bekabeling te voorzien die 32 ampère aankan. Dit zijn dikke, moeilijk buigzame kabels die nu waarschijnlijk niet naar de individuele parkeerplaatsen gaan. Bovendien is het mogelijk dat de volledige aansluiting van het appartementsgebouw verzwaard zal moeten worden indien hier niet meer voldoende reservecapaciteit voorhanden is.

Langzaam laden

Elektrische wagens kunnen ook langzaam via een gewoon stopcontact opgeladen worden. Een lege accu opladen kost dan wel ongeveer 8 uur, waardoor dit enkel bruikbaar is voor mensen die thuiskomen van het werk en ’s avonds hun wagen niet meer nodig hebben.

 

 

Beslissingsproces

Enkel indien met kiest voor langzaam laden, op een gewoon stopcontact en op een aparte teller, zou de eigenaar zijn wagen kunnen aansluiten zonder hiervoor langs de algemene vergadering te moeten passeren. In andere gevallen zal er een stemming met een 3/4 meerderheid nodig zijn op de AV.

 

 

Verdeling van de kosten

De leidingen naar de garages

Indien er leidingen naar de garages of aansluitpunten voorzien moeten worden, is het logisch dat elke eigenaar instaat voor zijn of haar eigen kosten. Er kan best al eens nagegaan worden wie in de nabije toekomst ook een elektrische wagen overweegt. Zo kunnen eventueel verschillende leidingen samen getrokken worden. Dit zal goedkoper zijn dan dit op een later moment opnieuw te moeten doen.

Het verzwaren van de aansluiting van het gebouw en een bijkomende kast/teller

Het lijkt eerlijk te stemmen dat de vrager de aansluiting en jaarlijkse vaste kosten betaalt. Wanneer er later een tweede garage gebruik van wil maken, betaalt deze gebruiker de helft van de aansluitkosten aan de eerste gebruiker terug. Wanneer er een derde is, betaalt deze 1/3 van de kosten aan de twee vorige, enz. Zo blijven de kosten eerlijk verdeeld.

 

 

Voor meer vragen hierover, of een uitwerking van een voorstel voor de algemene vergadering kan je altijd de syndicus van jouw gebouw aanspreken.