De digitale energiemeter

26 May 2020

Wanneer een nieuwe digitale energiemeter in mijn eigendom?

Als vastgoedmakelaar en beheerder van vele gebouwen krijgen we vaak vragen over de nieuwe digitale energiemeters. Wat mag je als particulier verwachten? Waarom hangt er in mijn woning nog geen en wat is het nut ervan? Zijn we verplicht om ze te plaatsen, en wat zal het ons kosten? Wij houden onze klanten dan ook graag verder op de hoogte.

 

Elektronische meter VS digitale meter: wat zijn de verschillen?

Een slimme of digitale meter is een elektronische meter die op een slimme manier je elektriciteits- en aardgasverbruik meet. De meeste woningen beschikken vandaag nog over een klassieke energiemeter. De Vlaamse overheid heeft echter in 2019 beslist dat deze aan digitale vervanging toe is. Het grootste verschil tussen de 2 situeert zich bij de ingebouwde communicatietechnologie. Die maakt het mogelijk om de meterstand automatisch naar de netbeheerder door te sturen. Hierdoor hoef je de meterstanden niet meer zelf af te lezen en door te geven. De slimme meter kan ook communiceren met onder meer apps en slimme huishoudtoestellen. Daarnaast heeft de digitale meter nog een heleboel andere voordelen:

  • Overschakelen tussen enkel- of dubbelvoudig tarief wordt een stuk eenvoudiger
  • Afsluiten of heraansluiten op het netwerk, bijvoorbeeld bij een verhuis, kan op afstand gebeuren
  • Een digitale meter is voorzien van verschillende poorten die je kan koppelen aan andere toestellen. Daardoor kan je bijvoorbeeld je verbruik in real time opvolgen of kan slimme technologie ervoor zorgen dat je enkel verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken.

De Vlaamse overheid legt in deze video het wat en waarom van de digitale meters uit. Ook Fluvius heeft een handige video waarin het bedienen en aflezen van de digitale meters uitgelegd wordt.

 

Onder welke voorwaarden komt de digitale meter er bij mijn eigendom?

Bij de start van de slimme meter sinds 1 juli 2019 is er een geleidelijk uitrol. Hierbij werd gefocust op nieuwe woningen (nieuwbouwprojecten), woningen met grondige verbouwingen (nieuwe aansluiting), woningen met een budgetmeter en eigenaars van zonnepanelen.  Bij nieuwbouw en grondige verbouwingen moet u enkel de plaatsing en indienststelling betalen. Bij zonnepanelen en klanten met een budgetmeter wordt de plaatsing van een digitale meter verrekend via de distributienettarieven. De netbeheerder betaalt de kost van de aankoop van de digitale meter. Als u niet binnen deze doelgroepen behoort dan kunt u zelf een digitale meter aanvragen. Hierbij zal u wel zelf instaan voor de kosten voor de plaatsing en indienststelling van de meter. Momenteel komt dit op €226  (excl. btw en meterkast). De plaatsing van de meters is dus enkel kosteloos als de bestaande wordt vervangen op initiatief van de netbeheerder. Bij de nieuwbouwappartementen die wij aanbieden wordt dus standaard een digitale meter voorzien. Klik hier om het meest energiezuinige project van Brugge te ontdekken.  U kan bij Fluvius nagaan wanneer uw elektronische meter vervangen zal worden.

 

Bron: bouw-energie