Coronamaatregelen – VERKOOP

30 March 2020

In onderstaand artikel geven wij een overzicht van de meest gestelde vragen omtrent verkoop ivm de getroffen maatregelen voor Covid-19. Staat jouw vraag hier niet tussen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Of plan hier een videogesprek in met ons verkoopsteam.

 

 

Mogen er nog bezichtigingen ter plaatse doorgaan?

Nee, een fysiek bezoek aan een woning (zelfs indien dit een leegstaande woning betreft) wordt gezien als een niet-essentiële verplaatsing en kan dus tot nader orde niet meer plaatsvinden. Aarzel echter niet om ons te bellen of mailen voor meer informatie over een pand waarin u geïnteresseerd bent, zodat wij u de eerste informatie kunnen bezorgen en nadien een bezoek kunnen inplannen van zodra dit terug mogelijk wordt.

Voor wat betreft ons uitgebreide aanbod aan nieuwbouwprojecten maken wij ook graag tijd vrij voor een video-gesprek waarin wij u heel wat uitleg kunnen geven over de projecten, en dan ook plannen, lastenboeken, en andere nuttige informatie kunnen tonen tijdens dit gesprek. Klik hier om een video-gesprek in te plannen.

 

 

En wat met virtuele bezoeken?

Aangezien niet-essentiële verplaatsingen uitgesloten zijn, is het eveneens onmogelijk om een ‘nieuw virtueel bezoek’ te organiseren waarbij de makelaar zich “live” in het pand bevindt en van daaruit het pand via beeld en geluid voorstelt aan de geïnteresseerde.

Al onze eigendommen beschikken echter over een mooie fotoreportage en verschillende van onze eigendommen die wij te koop aanbieden beschikken echter over een interessante 360°-rondleiding, waarbij u reeds een eerste indruk kan krijgen over het pand via deze bestaande virtuele rondleiding. Neem gerust een kijkje in ons aanbod te koop, en contacteer ons voor meer informatie over de panden!

 

 

Kan een ondertekening van een onderhandse verkoopovereenkomst nu nog plaatsvinden?

Op heden is het uiteraard nog steeds mogelijk om bestaande gesprekken/onderhandelingen te blijven voortzetten en/of gesprekken over nieuwe transacties aan te gaan (oa. via videoconferenties, telefoongesprekken, enz), en nadien ook ondertekeningen te laten doorgaan.

Een samenkomst met de verschillende partijen om de verkoopovereenkomst is op heden niet mogelijk. Er zijn echter wel verschillende andere mogelijkheden (die de voorbije dagen al meermaals gebruikt werden) om verkoopovereenkomsten te ondertekenen:

  • Papier: Het ondertekenen van overeenkomsten kan via de post gebeuren, waarbij de ene partij voortekent en nadien de documenten bezorgt aan de andere partij om tegen te tekenen. Postdiensten beschouwt men als een essentiële dienst, dus die blijven functioneren.  Als de betrokkene zich op wandelafstand bevindt, kan deze ook in de brievenbus worden gedeponeerd.
  • Digitaal: Daarnaast maken wij ook gebruik van een digitaal platform waarmee overeenkomsten via een officiële elektronische/digitale handleiding getekend kunnen worden. Dit is een heel veilige en vlotte manier van ondertekenen.

 

Wat met de termijn voor het verlijden van mijn akte (en fiscale termijnen voor registratiebelastingen)?

Ook notarissen zijn onderhevig aan de opgelegde maatregelen in verband met Covid-19, en het verlijden van aktes wordt momenteel ook zoveel mogelijk uitgesteld. Om te vermijden dat kopers/verkopers in problemen zouden komen met bijvoorbeeld de vastgelegde aktetermijn (en het risico op eventuele boetes voor het te laat betalen van registratierechten) werd beslist om een tolerantieperiode in te voeren via een termijnverlenging tot 2 maanden na het einde van de periode waarin de verstrengde coronamaatregelen gelden. Gedurende deze tolerantieperiode worden geen belastingverhogingen opgelegd omdat de aanvankelijke termijnen overschreden worden.

De volgende termijnen van aangiftes/registraties worden dus (voorlopig) met twee maanden na het einde van de verstrengde maatregelen verlengd:

  • Aangifte van nalatenschap
  • Registratie van een akte of geschrift
  • Domiciliëringsverplichting in de enige gezinswoning
  • Teruggave bij wederverkoop binnen twee jaar
  • Meeneembaarheid door verrekening
  • Verkoop oude gezinswoning

 

Lees hier meer.

 

 

Kunnen er nog EPB-aangiften en EPC’s opgemaakt worden?

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) raadt momenteel af om EPB-aangiftes en EPC’s op te maken. Momenteel zijn er echter nog geen officiële noodbepalingen vastgelegd rond deze specifieke dienstverlening.

 

 

Kan de koper van een woning eisen dat hij vroegtijdig zijn intrek kan nemen in de gekochte woning?

Stel dat de authentieke akte ten gevolge van corona later wordt verleden dan de voorziene datum. Gezien de eigendomsoverdracht in de regel pas gebeurt op het ogenblik dat de akte wordt verleden, kan de koper niet eisen om op de initieel voorziene aktedatum, die nu wordt uitgesteld, zijn intrek te nemen in het pand. Daarover moet steeds een akkoord met de eigenaar worden bereikt. Hierbij zullen de belangen van alle partijen ten opzichte van elkaar moeten worden afgewogen.

 

 

Kan het aflossen van de woonlening uitgesteld worden?

Wie tijdelijk zijn woonkrediet niet kan aflossen, door tijdelijke werkloosheid, kan zijn bank vragen om zonder kosten uitstel van kapitaalaflossing te krijgen.

Lees hier meer.


Mogen er nog huishoudelijke keuringen uitgevoerd worden?

Er mag geen enkele huishoudelijke keuring nog worden uitgevoerd.

 

 

Kan ik nog verhuizen? 

Ja, een dringende verhuis is toegelaten, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Het wordt aangeraden om niet-noodzakelijke verhuizen uit te stellen.

Wat met dringende verhuizen wordt bedoeld, wordt hier gepreciseerd.

Weet ook dat veel verhuisfirma’s hun activiteit hebben stopgezet. Wie verhuist zal zich sowieso best wenden tot de gemeentelijke diensten voor een attest toestemming ‘dringende verhuis’. Wij werden geïnformeerd dat er reeds verhuizers door politiediensten boetes kregen opgelegd, omwille van een niet-essentiële verplaatsing.

 

 

 

BRON: cib.be