“BEN” je al mee?

04 March 2019

Dankzij het alsmaar groeiende bewustzijn over klimaat en energie wordt er de laatste tijd meer en meer gesproken over “BEN”-woningen, of “Bijna Energie Neutrale” woningen. In dit artikel sommen we graag de voordelen hiervan op, en verwijzen we door naar één van onze projecten die één van de voorlopers is en BEN-appartementen zal voorzien!

Sinds meer dan 10 jaar verstrengt de Vlaamse overheid stelselmatig het maximale E-peil waaraan een nieuwe woning moet voldoen. Bij omgevingsvergunningen die dit jaar ingediend worden mag men maximaal een E-peil van E40 halen. Vanaf 2021 zal dit maximaal E30 bedragen, wat overeenkomt met een BEN-woning.

Wat zijn de voordelen hiervan?

  • Doordat BEN-woningen zodanig goed geïsoleerd zijn hebben dergelijke woningen een veel hoger wooncomfort en zal de energiefactuur vanzelfsprekend beduidend lager zijn
  • Maar bovendien wordt men momenteel ook fiscaal gestimuleerd indien men een BEN-woning heeft, waarbij men bij woningen met een E-peil tussen E21 en E30 gedurende vijf jaar een korting van 50% op de onroerende voorheffing krijgt. (Bij een E-peil van E20 of lager wordt dat zelfs een volledige vrijstelling!)

Interesse in BEN-woningen of -appartementen? Bekijk dan zeker eens het project Sandweghe in de Brugse rand, waar alle appartementen BEN zullen zijn! Dit komt onder andere door de vele isolatie, maar ook door de superzuinige (en CO2-vriendelijke) verwarming via het warmtenet, de plaatsing van zonnepanelen (die zullen dienen voor bepaalde gemeenschappelijke delen), groendaken, enz. De prijzen in dit project starten reeds vanaf € 152.500 (excl. kosten) voor een 1slk-appartement, en € 210.000 (excl. kosten) voor een 2slk-appartement. Bovendien zijn er ook prachtige 3slk-appartementen en verschillende types dakappartementen! Dit is een ideaal project voor eigen gebruik of als investering!

Bron: CIBWeb