6 redenen om voor nieuwbouw te kiezen 🏗

24 March 2020

Elke maand zetten we 1 van onze medewerkers in de kijker waarbij zij een veelgestelde vraag beantwoorden. Deze maand is dat Marie. Als gedreven makelaar begeleidt Marie u graag bij de aankoop of verkoop van uw woning. Daarnaast is zij ook actief in het beheersteam. Marie geeft u in onderstaand artikel enkele interessante voordelen bij het aankopen van nieuwbouwprojecten.    

                                 

 

Wanneer de zoektocht naar een ideale droomwoning start, moet u uzelf enkele standaard vragen stellen: Ben ik op zoek naar een woning/appartement, welke regio, welk budget, kies ik voor nieuwbouw, een bestaande instapklare woning of een te renoveren woning?

Bent u iemand die zijn toekomstige woonst graag volledig volgens de laatste normen wenst? Die het best mogelijke E-peil verkiest en volledige inspraak wenst? Kies dan gerust voor nieuwbouw, hier de voordelen van nieuwbouwwoningen op een rijtje:

 

Belangrijkste voordelen bij het kopen van nieuwbouw

 

 1. Volledige inspraak

Of u nu kiest voor een appartement of een woning, u krijgt steeds volledige inspraak voor de inrichting van uw woning. Standaard zitten er afwerkingsbudgetten (later meer hierover) inbegrepen waarbij u zelf de stijl en afwerking van uw interieur kan kiezen. U koopt dus zeker geen woonst zoals er tien in een dozijn zijn. U kiest zelf uw indeling, keuken, sanitair, vloeren,… Maar dit gaat nog een stuk verder! Denk maar aan de keuze van het aantal stopcontacten, de plaatsing van de lichtschakelaars en -punten, plaats aansluitingen,…

 

 1. Controle over uw budget

Zoals hierboven vermeld, heeft u totale controle over uw budget. De kans op verrassingen is uitermate klein, daar u op voorhand een uitgebreid lastenboek krijgt waarin alles tot in de puntjes beschreven staat. Bij renovatiewerken kunnen er steeds verrassingen opduiken waardoor hier en daar wat gesnoeid moet worden in het budget. Daarbovenop liggen de budgetten bij nieuwbouw contractueel vast, waardoor er geen wijzigingen meer kunnen gebeuren eens de werken gestart zijn. Uiteraard kan u er wel steeds voor kiezen om voor een luxueuzere afwerking te gaan, waarbij u de meerprijs steeds op voorhand weet.

 

 1. Bescherming van de koper

De bescherming van de koper hoort evengoed bij het puntje controle over uw budget. U wordt namelijk beschermd door de wet Breyne. De wet Breyne beschermt de toekomstige eigenaar immers tegen insolvabiliteit van de bouwonderneming. De wet garandeert de koper ook volledige en correcte informatie. Hoe beschermt de wet Breyne u financieel?

 • Het voorschot die u betaalt bij het sluiten van het contract mag maximum 5 % van het totale bedrag van het contract bedragen.
 • Het saldo moet in schijven worden betaald. Deze schijven mogen niet hoger zijn dan de waarde van de afgewerkte werkzaamheden, dit wil zeggen dat u betaalt voor het stuk van de bouw die afgewerkt werd.
 • De totaalprijs wordt vooraf vastgelegd. (onder bepaalde voorwaarden is een herziening mogelijk)
 • Er moet zowel een voorlopige als een definitieve oplevering plaatsvinden (minstens 1 jaar na de voorlopige oplevering).
 • Er moet een financiële garantie zijn die de koper beschermt als de onderneming zijn verplichtingen niet nakomt.
 • Daarnaast heeft u ook als voordeel de 10-jarige bouwaansprakelijkheid. De onderneming is gedurende 10 jaar aansprakelijk voor elk ernstig gebrek (zichtbaar of verborgen) dat de stabiliteit of de stevigheid van het gebouw aantast.

 

 1. Timing

Bij de aankoop van nieuwbouw ligt niet alleen het budget maar ook de timing vast. In de overeenkomst zal het aantal werkbare dagen beschreven staan, zodat u een zicht hebt op de oplevering, ook hier geen verrassingen dus. U heeft telkens ruim voldoende tijd om uw keuzes te maken wat betreft de te kiezen materialen.

 

 1. Veilig

Uw woning/appartement wordt gebouwd volgens de laatste nieuwe vereisten wat betreft brandveiligheid, maar ook wat betreft inbraakbeveiliging, speciale sloten en sleutels, raambeveiliging,…

 

 1. Energiezuinig

Bij te renoveren woningen kan er heel wat werk kruipen in het energiezuinig maken van de woning, er moet heel wat gesloopt en afgebroken worden vooraleer men kan beginnen aan het degelijk isoleren van de woning. Bij een nieuwbouwwoning begint men van de start met de juiste technieken en materialen en moet men voldoende aan de laatste normen! Tip: kijk zeker uit naar woningen met het BEN-label (Bijna Energie Neutraal), dit scheelt heel wat in uw portefeuille wat betreft energie, maar daarbovenop kan u ook nog van fiscale voordelen genieten!

 

 

Contacteer snel ons team voor meer informatie over ons grote gamma aan nieuwbouwprojecten!

📞 05 45 03 45

📧 info@immodelbecque.be