5 verfrissende tips om uw woning koel te houden

06 August 2020

Met een hittegolf in het vooruitzicht proberen we allemaal ons huis zo fris mogelijk te houden. Met onderstaande tips bent u vast en zeker gewapend tegen de tropische temperaturen van deze week.

1) Ramen open of dicht?

fris

 

Probeer het daglicht zoveel mogelijk buiten te houden. Wanneer het buiten warmer is dan binnen, hou je best ramen en deuren gesloten. Ook de gordijnen, rolluiken of zonwering doe je het beste naar beneden. Wanneer het is afgekoeld en het binnen warmer is geworden dan buiten, zet je de ramen weer open. Zo komt er wat frisse lucht binnen en worden de kamers weer geventileerd. Creëer tenslotte tocht door meerdere ramen en deuren open te zetten.

 

2) Vermijd warmte-opwekkers

 

Probeer apparaten die warmte afgeven zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan gloeilampen, kaarsen, oven, microgolf etc. Daarnaast is het ook aangeraden om je wasmachine, droogkast en vaatwas ‘s nachts te laten draaien. Je staat er misschien niet echt bij stil, maar deze toestellen geven ook warmte af.

 

3) Fris beddengoed

Vermijd bedtextiel met synthetische materialen. Kies eerder voor een katoenen of linnen dekbedovertrek. Deze natuurmaterialen ademen en helpen dus om de warmte van het lichaam makkelijk te weg te voeren. Linnen neemt daarnaast heel goed vocht op en geeft dat ook gemakkelijk terug af aan de lucht, zo blijft jouw dekbedovertrek droog en fris aanvoelen.

 

4) Planten

 

Planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als scherm dienen en je huis beschermen tegen warmte. Ook planten in huis die regelmatig water krijgen kunnen de temperatuur met enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat planten gaan zweten: wordt het te warm, dan laten planten overtollig water verdampen via de bladeren zodat ze kunnen afkoelen. Omdat ze daarmee ook gelijk de omgeving verkoelen, zijn planten de natuurlijkste en mooiste airconditioners voor in uw huis. De best verkoelende kamerplanten zijn: Ficus Benjamina, Ficus Elastica, Aglaonema, Palm en Vrouwentong. Plaats dus zeker je planten in de warmste kamer van je huis!

 

5) Do It Yourself airco

 

Het aanschaffen van airco is een dure aangelegenheid maar een ventilator hebben de meeste mensen wel in huis. Het enige nadeel is dat wanneer het warm is de ventilator ook warme lucht zal blazen. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door bevroren flessen water voor de ventilator neer te zetten. Hierdoor zal je kamer algauw een paar graden frisser aanvoelen, een ideale noodoplossing dus!

 

Weet je nog steeds niet waar je het moet zoeken met deze hitte? Dan is het misschien tijd om naar een beter geïsoleerde woning op zoek te gaan of aan nieuwbouw te denken.  Nieuwbouwwoningen en appartementen worden perfect geïsoleerd zodat de warmte tijdens de zomer buiten en tijdens de winter binnen gehouden wordt. Wanneer ze dan nog eens het BEN-label krijgen, kan je er al helemaal vanuit gaan dat je de warmste dagen van het jaar zonder problemen zal overleven. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van groendaken (zoals bij de projecten Sandweghe en Leopold). Hierbij wordt het dak bedekt met planten en gras. Deze groenlaag beschermt en isoleert je woning tegen de hitte, daarnaast is het nog eens mooi om naar te kijken ook. In het nieuwbouwproject Pietersmolenpark worden de woningen ingepland in een reeds bestaande tuin. De aanwezigheid van volgroeide bomen, struiken en planten zorgen ook voor verkoeling door de natuurlijke zonwering. Nog een reden dus om voor nieuwbouw te kiezen!

 

Vragen? Aarzel niet om ons te contacteren:

📞 050 45 03 45

📧 info@immodelbecque.be